Sari on syksyn aikana saanut kunnostettavaksi jälleen satsin viittomakuvia Kehitysvammaliiton Papunetista. Työn alla on nyt sata uutta kuvaa.
Papunetin kuvapankin kahdestatuhannesta viittomakuvasta leijonanosan on piirtänyt graafikko Elina Vanninen vuosina 2005-2015. Niitä on piirretty useassa otteessa, ja niiden kokonaismäärä on huomattava. Sari on saanut kuvia kunnostettavaksi erän kerrallaan vuodesta 2019 alkaen, ja nyt työpöydällä on kolmas kunnostuserä.
Viittomakuvien kunnostuksen teknisestä puolesta olen kirjoittanut aikaisemminkin, nimittäin täällä ja täällä. Tällä kertaa ajattelin avata sitä, miten viittomakuvia tarkastellaan kunnostustyön aikana.
Suurena apuna työssä on Viittomahaku-verkkosivu, joka kokoaa yhteen neljä viittomavideopankkia ja Papunetin kuvapankin viittomakuvat. Kun hakusanan kirjoittaa hakukenttään, tuo sivu alle linkit Suomen viittomakielten verkkosanakirja Suviin, Signwikiin, Suomen Signbankiin ja Sanoista käsin -viittomapankkiin ja tämän lisäksi Papunetin viittomakuviin – jos hakusanalla aineistoa vain löytyy.
Viittomakuvaa verrataan näihin videolähteisiin, sekä myös Sivupersoona Oy:n n ylläpitämään Viittomapediaan. Tarvittaessa saatetaan vielä kurkata 1970-luvulla painettuun Viittomakielen kuvasanakirjaan. Jos jotakin epävarmuutta jää ilmaan, niin kysymys lähtee tulkkikollegoille, jotka ovat lupautuneet kommentoimaan kuvia!
Näihin lähteisiin perustuen kuvaa lähdetään kunnostamaan. Suurin osa kuvista vain putsataan (mahdolliset paitaraidat ja vanhat nuolet poistetaan) ja vektoroidaan, ja ne jäävät odottamaan uusia, punaisia nuolia. Pieneen osaa saan kuvia tehdään isompia muutoksia, käsien paikkaa tai orientaatiota muutetaan, tai sormien asentoa muutetaan. Tästä voisin kirjoittaa myöhemmin vähän lisää!
Mikähän ajankohtainen viittomakuva kuvassa mahtaakaan olla työn alla?
Sari