Palaa Blogin pääsivulle
nainen esittelee kuvakommunikaatiosta kertovaa näyttelyä

HAMK!

Osallistuimme Hämeenlinnassa HAMKin ammatillisten erityisopettajaopiskelijoiden opintoihin kuuluvaan Menetelmä- ja materiaalitori -tapahtumaan. Opiskelijat esittelivät tapahtumassa oman alansa opetusmateriaalia ja erityisen tuen menetelmiä. 

Ideogrammi pystytti visuaalisesta kuvamateriaalista ja sen käytön hyödyistä kertovan näyttelynsä osaksi tapahtumaa, lisäksi pidimme aiheesta luennon. Oli hieno juttu päästä välittämään Kuvat, yhteinen kielemme -hankkeessa koostettua tietotaitoamme ammatillisiksi erityisopettajiksi kouluttautuville.

HAMKissa parhaillaan opiskelevat brasilialaiset erityisopettajat osallistuivat myös tapahtumaan. Keskustelut heidän kanssaan olivat antoisia, ja he ottivat mukaansa ajatuksen siitä, että kuvista hyötyvien joukko on paljon laajempi, kuin vain esimerkiksi puhevammaiset henkilöt. Hauskaa oli se, että keskustellessamme koimme konkreettisesti, kuinka kuvamateriaalin avulla voidaan madaltaa kielellisiä esteitä. Kukaan meistä ei siinä tilanteessa muistanut tai tiennyt, mikä konehöylä on englanniksi (ehkä electric plane?), mutta konehöylän kuvan ja sen käyttämistä kuvaavien eleiden avulla keskustelu jatkui. Yhteinen ymmärrys saavutettiin 🙂

Näkymä Ideogrammin näyttelyyn, taustalla näyttelypostereita ja etualalla pöytä, jolla on Ideogrammin tekemää kuvamateriaalia.
Näkymä näyttelymateriaaliin. Etualalla Ideogrammin kuvaportfoliot, suomeksi ja brasilialaisia kuulijoita varten myös englanniksi.

Menetelmä- ja materiaalitori oli sisältörikas tapahtuma, ja osallistujien omista näyttelypisteistä löytyi paljon mielenkiintoista. Oli antoisaa päästä kuulemaan myös brasilialaisten erityisopettajien ajatuksia sekä visuaalisen että taktiilin materiaalin käytöstä sekä nähdä heidän tekemiään opetusmateriaaliratkaisuja. 

Mielenkiintoinen, monipuolinen päivä! 

Johanna ja Sari