Tervetuloa

Ideogrammi-työryhmän verkkosivuille! Kerromme tekemisistämme sekä alla olevissa blogipostauksissa, että muilla sivuilla, joihin pääset yllä olevista linkeistä. Löydät meidät myös Facebookista!

Työtehtävien arviointimenetelmän tukemista kuvin

Kuvassa näkyy piirtäjän muistiinpanoja ja luonnospiirroksia.

Maailmanlaajuisen pandemian hillintätoimet ovat keikauttaneet elämämme etäasentoon, ja montaa ennen niin tavallista tekemistä on joutunut vähentämään, tai jopa luopumaan. Olemme oppineet uusia taitoja ja tekemisen muotoja todella nopeasti. Toivottavasti meillä on mahdollisuus olojen tasaannuttua pohtia tapahtunutta, ja todeta kokemuksistamme nousevat plussat ja miinukset. Uudet toimintatavat ovat tervetullutta lisää moneen puuhaan, mutta vanhoissa, kasvokkain tapahtuvissa kohtaamisissa on paljon hyvää niissäkin!

Viime vuonna teimme yhdessä Kehitysvammaisten Tukiliiton kanssa Telma- ja Valma-koulutuksista kertovan selkomateriaalin. Kokonaisuuden tekstiosuus kirjoitettiin Tukiliitossa, ja kuvituksesta ja taitosta vastasi Ideogrammi. Yhteistyö Tukiliiton kanssa sujui hyvin – säännöllisissä Skype-kokouksissa tarkastelimme ja tuumailimme aina uusinta taitto- ja kuvitusversiota. Skypettelyyn mentiin fyysisen välimatkan takia – tukiliittolaiset kun ovat Tampereella ja me ideogrammilaiset Helsingissä.

Nyt kuluvana korona-keväänä tästä etäyhteistyökokemuksesta oli hyötyä, kun covid-19 siirsi meidät kaikki verkkoon. Samalla tavalla tapaamme yhteistyökumppaneita nyt verkossa, tarkastelemme luonnoksia ja kuulemme heidän kommenttejaan kokousta varten lähetetyistä luonnoksista. Kuten esimerkiksi Metropolia ammattikorkeakoulun Puuttuva Pala-hankkeen kanssa!

Metropolian Puuttuva pala -Tuetun keikkatyön malli -hanke edistää ja kehittää työllisyyspolkuja tuettujen työllistämismuotojen ja avoimien työmarkkinoiden välille. Hankkeen kohderyhmää ovat muun muassa pitkäaikaistyöttömät ja heikossa työmarkkina-asemassa olevat. Hankkeessa kehitetään tuetun keikkatyön malli helpottamaan työnhakijoiden ja työn tarjoajien kohtaamista. 

Osana kehitystyötä kehitetään työtehtävien arviointimenetelmää, ja olemme päässeet kuvittamaan tätä kokonaisuutta. Työn alla oleva kuvituskokonaisuus sovitetaan hankkeen olemassa olevaan graafiseen ilmeeseen, joka on graafikko Ulla Sainion käsialaa. Työn alla oleva materiaali tulee tukemaan työtehtäväarviointiin liittyviä haastattelutilanteita. Viimeisin versio lähti juuri tarkasteluun hankkeen yhteystyökumppaneille, ja kesäkuun alussa saamme kuulla siitä palautetta!

Sari ja Johanna

Ideogrammin vuodenvaihteen kuulumisia

Ideogrammin vuosi 2020 käynnistyi muutolla Hakaniemestä uusiin työtiloihin Helsingin Hietalahteen. Hieman entistä pienempi työhuoneemme on sitäkin kotoisampi. Työpöydät, kansiot ja toimistotarvikkeet ovat löytäneet paikkansa. 

Ideogrammi puuhaa tänäkin vuonna visuaalisen kuvamateriaalin parissa. Piirrämme ja taitamme visuaalista materiaalia, tuotamme kommunikaatiokuvia- ja materiaalia sekä koulutamme kommunikaatiota tukevan kuvamateriaalin käyttöön.  Teemme myös kuvituksia, kuvin tuettuja toimintaohjeita ja keskustelua tukevaa materiaalia. Viimeisin esimerkki on yhteistyössä Kehitysvammaisten Tukiliiton kanssa tuottamamme selkokielinen ja kuvitettu materiaali jatko-opinnoista. Sen löytää täältä ja pian toivottavasti myös Verneri-sivustolta!

Tavoitteenamme on uudistaa vähitellen verkkosivujamme. Olemme aloittaneet tuomalla sivuillemme referenssit-osion, jonka ulkonäkö vielä muuttunee kevättalven aikana. Sieltä voi käydä kurkkaamassa millaisia projekteja ja keiden kanssa olemme puuhanneet!

Ota meihin yhteyttä kun tarvitset visuaalista piirrettyä kuvamateriaalia, niin suunnitellaan yhdessä eteenpäin: ideogrammiposti@gmail.com 

Johanna ja Sari 

Joulun puurolautasia

On aika laskeutua joulurauhaan ja tauottaa touhua ja tohinaa. Tärkeä osa joulun viettoa on ruokailu yhdessä. Oheisen kuvasarjan avulla voidaan kysyä ja kertoa, kuinka paljon ruokaa halutaan: maistiainen, puolikas, täysi vaiko kukkurallinen lautasellinen 😊

Ideogrammi toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulua ja erinomaista tulevaa vuotta 2020!

Yllä olevan kuvasarjan annoslautaset voi ladata käyttöön alla olevista linkeistä!

Kiitos kuvaideasta Minna Jalakselle!
Kuvat: © 2019 Sari Kivimäki


Kuvat on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä – eli niitä saa vapaasti käyttää, kun kertoo tekijän eikä käytä niitä kaupallisiin tarkoituksiin. Niitä saa myös muuttaa, kunhan jakaa eteenpäin samoilla ehdoilla.

Blogivieraana Anne Korhonen

Kun sanat eivät riitä
teksti: Anne Korhonen, Vates-säätiö sr

Elämme hyvin visuaalisessa maailmassa. Lapseni kommunikoivat kuvin ja ääniviestein. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, sanonta kuuluu. Samanaikaisesti elämme teksimassaisessa informaatiotulvassa, josta voi olla vaikea erottaa olennaista viestiä tai ohjetta, miten toimia. Viranomaispäätökset ovat yksi vaikeaselkoisin tekstimuoto. Oletko koskaan tankannut Kelasta saamaasi päätöstä?

Työelämäympäristöissä suurin osa työohjeista on kirjallisia, ja työtehtävissä ohjatessamme puramme ne sanalliseen muotoon. Kertaamme ohjeet kerran tai kaksi ja oletamme työntekijän hallitsevan tehtävän. Mitä jos sanat eivät aukene tai riitä? Otetaan kuvat avuksi!

Kuvat auttavat hahmottamaan ja aukaisemaan sanojen merkitystä ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Kun asetamme kuvan ja tekstin vierekkäin, pilkomme automaattisesti tekstimassaa pienempiin osiin. Kuva ja teksti tukevat toisiaan. Pieniä juttuja -eikö?

Viestinnän tulisi olla meille kaikille saavutettavaa. Kuvat on hyvä avata alt-tekstillä, jotta näkövammaisten ruudunlukuohjelmat kykenevät ne avaamaan ja viesti aukeaa myös heille. Toisaalta tekstin on hyvä olla selkeää kieltä, jolloin hyvä ohje ei mene hukkaan.

Valmennus- ja ohjaustyössä korostuvat viestintätaidot, kuten henkilökohtainen viestintäosaaminen ja viestintätilanteiden moninaisuuden hallinta. Tilanteiden hallinnan ohella korostuvat oman tunnesäätelyn taidot. Omia taitoja voi harjaannuttaa sekä tunnesäätelyssä että viestinnässä. Esimerkiksi kuvan, selkeän tekstin ja vielä kuvan alt-tekstin yhdistämisellä ja pienillä nikseillä ohjeet taittuvat saavutettavaan muotoon. Muun muassa työohjeiden purkaminen eri vaiheisiin ensin kirjallisesti ja sitten kuvin, vapauttaa ohjausresursseja ja kannustaa työyhteisön jäseniä ottamaan ohjauksesta koppia. Ilman harjoitusta ja tukea meistä ei kasva kopin ottajia.

Nämä kysymykset kohtasin itse konkreettisesti yhteistyössä Ideogrammin kanssa Työhönvalmennuksen teemapäivän suunnittelussa. Toteutimme päivän yhdessä kesäkuussa. Samat kokonaisuudet nousivat mentorointikeskustelussa säätiömme työntekijän kanssa ja vielä joulukuussa järjestetyssä toisessa Työhönvalmennuksen teemapäivässä saavutettavasta viestinnästä. Ja näitä ajatuksia se tällä hetkellä herätti -toivottavasti auttaa myös sinua katsomaan maailmaa toisesta näkökulmasta huomenna.

Saavutettavuus hyödyttää meitä kaikkia ja kuinka vapauttavaa se on, kun ei tee sanoista ja kuvista liian monimutkaisia!

Saavutettavaa joulun aikaa kaikille,

Anne Korhonen, kehittämiskoordinaattori Vates-säätiö sr

Työhönvalmennuksen kehittämisryhmästä voit lukea lisää sivuiltamme ja liittyä joukkoomme: https://www.vates.fi/vates/verkostot-2/tyohonvalmennuksen-kehittamisryhma.html

HAMK!

Kuvassa Ideogrammin Sari seisoo näyttelytelineiden edessä ja kertoo niistä brasilialaisille opettajaopiskelijoille.
Sari esittelemässä näyttelyä ja Ideogrammin toimintaa brasilialaisille erityisopettajille. Taustalla olevaan näyttelyposteriin on merkitty ympyrällä ne konehöylän aihekuvat, joihin tekstissä viitataan!

Osallistuimme Hämeenlinnassa HAMKin ammatillisten erityisopettajaopiskelijoiden opintoihin kuuluvaan Menetelmä- ja materiaalitori -tapahtumaan. Opiskelijat esittelivät tapahtumassa oman alansa opetusmateriaalia ja erityisen tuen menetelmiä. 

Ideogrammi pystytti visuaalisesta kuvamateriaalista ja sen käytön hyödyistä kertovan näyttelynsä osaksi tapahtumaa, lisäksi pidimme aiheesta luennon. Oli hieno juttu päästä välittämään Kuvat, yhteinen kielemme -hankkeessa koostettua tietotaitoamme ammatillisiksi erityisopettajiksi kouluttautuville.

HAMKissa parhaillaan opiskelevat brasilialaiset erityisopettajat osallistuivat myös tapahtumaan. Keskustelut heidän kanssaan olivat antoisia, ja he ottivat mukaansa ajatuksen siitä, että kuvista hyötyvien joukko on paljon laajempi, kuin vain esimerkiksi puhevammaiset henkilöt. Hauskaa oli se, että keskustellessamme koimme konkreettisesti, kuinka kuvamateriaalin avulla voidaan madaltaa kielellisiä esteitä. Kukaan meistä ei siinä tilanteessa muistanut tai tiennyt, mikä konehöylä on englanniksi (ehkä electric plane?), mutta konehöylän kuvan ja sen käyttämistä kuvaavien eleiden avulla keskustelu jatkui. Yhteinen ymmärrys saavutettiin 🙂

Näkymä Ideogrammin näyttelyyn, taustalla näyttelypostereita ja etualalla pöytä, jolla on Ideogrammin tekemää kuvamateriaalia.
Näkymä näyttelymateriaaliin. Etualalla Ideogrammin kuvaportfoliot, suomeksi ja brasilialaisia kuulijoita varten myös englanniksi.

Menetelmä- ja materiaalitori oli sisältörikas tapahtuma, ja osallistujien omista näyttelypisteistä löytyi paljon mielenkiintoista. Oli antoisaa päästä kuulemaan myös brasilialaisten erityisopettajien ajatuksia sekä visuaalisen että taktiilin materiaalin käytöstä sekä nähdä heidän tekemiään opetusmateriaaliratkaisuja. 

Mielenkiintoinen, monipuolinen päivä! 

Johanna ja Sari 

Vektorointi?

Oikealla alkuperäinen kuva, vasemmalla vektoroitu versio. Kuva: www.papunet.net, Elina Vanninen. Kuvan käsittely Sari Kivimäki.

Papunetin viittomakuvien kunnostustyössä on mainittu vektorointi. Mistä siinä on kyse? Tässä maallikko selittää asiaa itselleen 🙂

Kuvapankin viittomakuvat on tallennettu pikselimuodossa. Kun niitä suurentaa reippaammin, niin näkee, että ne muodostuvat pienen pienistä neliöistä. Mustavalkoiset kuvat muodostuvat siis pienistä palasista harmaan eri sävyissä! Kuvia suurennettaessa palarakenne tulee esiin, mikä säröyttää kuvaa.

Kunnostusprojektissa kuvat vektoroidaan, eli niiden digitaalinen rakenne muuttuu toisenlaiseksi. Vektorikuva ei koostu palasista, vaan pisteistä ja niitä yhdistävistä poluista. Pisteestä pisteeseen etenevällä polulla voi olla väri ja sen viivapaksuutta voidaan säätää. Jos polusta muodostuu jonkin muodon ääriviiva, niin polun sisälle voidaan määrittää täyttöväri.

Ajatellaan kuvaa, jossa valkoisella taustalla on punainen pallo, ja pallossa on ohut, musta ääriviiva. Pikselikuvassa kuvan tausta koostuu valkoisista, pallo punaisista ja musta ääriviiva mustista, punamustista ja harmaista neliöistä. Vektorikuvassa taasen pallon kehällä on pisteitä, ja niitä yhdistää kaariviiva, polku. Polku muodostaa pallon ääriviivan, ja sille voidaan antaa väri (musta) ja haluttu paksuus. Tämän lisäksi voidaan määrittää ääriviivan sisäpuolelle täyttöväri, tässä esimerkissä punainen. Pallon tausta voidaan määrittää vaikka valkoiseksi tai läpinäkyväksi.

Vektorikuva on rakenteeltaan yksinkertaisempi, ja siksi myös tiedostokooltaan yleensä pikselikuvia pienempi. Ja vektorirakenteen ansiosta kuva säilyy terävänä ja luettavana myös suurennettaessa!

Vektorikuva muodostuu pisteitä, niitä yhdistävistä poluista ja niiden rajaamista kentistä. Kuvassa siniset neliöt ovat näitä pisteitä, ja niihin liittyvät siniset pallot ovat kahvoja, joilla polkua voidaan muotoilla. Ote viittomakuvasta KOMMUNIKOIDA, www.papunet.net, Elina Vanninen, kuvan käsittely Sari Kivimäki.

Vektoroitaessa viittomakuvien pikselitilkkutäkki muuttuu mustiksi ja valkoisiksi alueiksi. Mutta muuttuuko siinä kuvien luonne?

pohtii Sari

Sormet Papunetin viittomakuvissa


Nyt on innostusta ilmassa! Loppuvuoden 2019 aikana Ideogrammin Sari pääsee kunnostamaan Papunetin kuvapankin Elina Vannisen piirtämiä viittomakuvia. Kaiken kaikkiaanhan Elina Vannisen piirtämiä viittomakuvia on 1200 kappaletta, ja nyt kunnostetaan 180 kuvaa. Kuvat edustavat eri aihealueita.

Mitä kuville sitten tehdään? Ensinnäkin ne vektoroidaan: niiden digitaalinen rakenne muutetaan vektorimuotoon, jotta ne kestävät paremmin suurentamista. Tämän lisäksi paitojen raidat poistetaan ja nuolitusta uudistetaan ja vahvistetaan. Jos kuvan viittomatiedossa on päivitettävää, niin siltä osin kuva piirretään uudelleen.

Marraskuun alkupuolella Suomen puhevammaisten tulkit ry:n jäsenistöä kokoontui koulutuspäivään Tampereelle. Päivän aikana toteutettiin pieni kysely, jossa kartoitettiin vastaajien mielipidettä viittomakuvien nuolitusten viivapaksuudesta ja väristä. Kolmesta esillä olleesta viivapaksuusvaihtoehdosta keskimmäinen sai eniten kannatusta, sitä kannatti lähes puolet vastaajista. Värivaihtoehtoja nuolille oli kaksi, musta ja punainen. Vastaajista miltei 80% kannatti punaista. Kaiken kaikkiaan 40 tulkkia vastasi kyselyyn, kiitokset teille ja kiitos SPT:lle kyselyn mahdollistamisesta!

Ympyröity vaihtoehto nousi kyselyssä suosituimmaksi, sillä 39,5% vastaajista valitsi sen. Toiseksi suosituimmaksi nousi punainen ohut nuolitus, joka sai 23,7% “äänistä”. Tarkennus: kuvan JÄNNITTÄÄ-viittomaanhan ei kuulu vasemman nuolen alaosan tuplanuoli – se on piirretty kuvaan mukaan vain esimerkkinä.

Kyselyn tulos painoi vaakakupissa, kun yhdessä Papunetin väen kanssa sovimme reunaehtoja tämän ensimmäisen kunnostuserän käsittelyyn. Uudet nuolitukset toteutetaan punaisina, jotta nuolet erottuvat mahdollisimman hyvin. Punaisen sävy täytyy valita huolella, jotta se mustavalkotulostuksessa tulostuu tarpeeksi tummana!

Haluatko mahdollisesti osallistua viittomakuvien kunnostustyöhön kommentoimalla korjattuja kuvia? Laita sähköpostia Sarille Ideogrammiin, säpo-osoite löytyy täältä!

Vatesin Työllistämisen kehittämispäivillä

Olimme mukana Vates-Säätiön Työllistämisen kehittämispäivillä! Tänä vuonna päivien teemana oli Työelämä oppimisympäristönä. 

Työllistämisen kehittämispäivät tarjosivat useita mielenkiintoisia työpajoja. Ideogrammin Johanna osallistui työpajaan, jossa käsiteltiin kokemuspohjaisen osaamisen hyödyntämistä työyhteisössä. Mielenkiintoisesta, hyvin toteutetusta työpajasta sai uutta tietoa ja näkökulmia. 

Vedimme myös itse koulutuksen visuaalisen materiaalin käytöstä ja kuvin varustettujen ohjeiden tekemisestä PowerPointia hyödyntäen. Työpaja oli suunnattu erityisesti valmennuksen ja ohjauksen ammattilaisille. Työpajatyöskentelyssä keskityttiin kuvien hyödyntämiseen työohjeiden tai työprosessin tukena. Kuvia käyttämällä voi havainnollistaa työohjeita monipuolisesti, säästää tekstin määrässä ja tukea koko työyhteisöä ohjaamiseen. Lisäksi kuvat tukevat työn opinnollistamista. 

Vuorovaikutteisen työpajan kautta myös me työpajan vetäjät saimme hyviä jatkokehitysehdotuksia visaalisen kuvamateriaalin käytön parantamiseksi ja tehostamiseksi. 

Johanna ja Sari

Blogivieraana Liisa Halkosaari

Silmien välittämää
Teksti ja kuvat: Liisa Halkosaari

Haaveilin lukioikäisenä urasta graafisena suunnittelijana. Siihen ei luultavasti ollut riittävästi taitoa eikä motivaatiota, ja ajatuskin unohtui kun löysin uuden kiehtovan alan. Muistan kuitenkin pitkään harmitelleeni rumia ja tarkoituksettoman koomisia mainoksia, joita sormet syyhysivät korjaamaan.

Kuvilla ja kuvallisella viestinnällä on aina ollut iso sija elämässäni. Teinivuosien kuvataidekerhon jälkeen en olekaan juuri itse tehnyt taidetta, kunnes pari vuotta sitten lähdin croquis-piirtämisen kurssille. Oli hauskaa huomata, että kuva siirtyy yhä verkkokalvolta kynän välityksellä paperille samoin kuin yli 20 vuotta sitten! ”Samoin” tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että välillä lopputulos näyttää siltä mitä tavoittelen, useimmiten ei, mutta paikoin se pääsee myös yllättämään.

Omassa piirtämisessä löysin uuden piirteen, kun jätin silmälasit (miinus 3 ja hajataittoa) pois. Kun en näe neljän metrin päässä seisovan mallin piirteitä tarkasti, joudun – niin erikoiselta kuin se kuulostaakin – piirtämään sen mitä näen. Ironista kyllä, teoksista tulee mittasuhteiltaan tarkempia! Kun näen käden sijaan tumman muodon, piirrän sen, enkä sitä, miltä ”tiedän” käden näyttävän.

Yllätyksiä kuvallisessa ilmaisussa haen erityisesti taiteessa – viestinnässä sen sijaan kuvien soisin olevan yksiselitteisiä, ellei sitten ole tarkoituskin viestiä ristiriitaa. Koulutan työkseni viittomakielen tulkkeja, eli kielen ja vuorovaikutuksen ammattilaisia. Tulkkauksessa on tärkeää viestiä selkeästi kaikilla työkielillä, niin viitotuilla kuin puhutuillakin. Osana selkeää vuorovaikutusta on usein – ellei jopa aina – eleitä, ilmeitä, katseita, nyökkäyksiä. Ja yhä useammin myös kuvia, videoita, tekstiä ja symboleita. On ollut mahtavaa huomata, miten monin visuaalisin keinoin ihmiset nykyään osaavat ja uskaltavat tehdä viestiään selvemmäksi!

Uusin kokeilemani tekniikka croquis-tunnilla on piirtää katsomatta paperiin. Se tuntui aluksi vaikealta, oli kamalaa päästää irti tavoitteesta tehdä kaunis kuva. Kuvista tulee todella omituisia, mikä on oikeastaan mahtavaa. Tulos on aina yllätys. Ja omituiset, vinksahtaneet kuvat ovat mielenkiintoisempia kuin kauniit.

Näyttelyvieraana TUURA-hanke

Valkeassa talossa vieraillut TUURA – tukea urapoluille -hankkeen väki tutustui Ideogrammin näyttelyyn, ja sai ideoita siitä, miten opiskelu- ja työelämää voi tukea visuaalisella materiaalilla. Vieraat saivat kuulla miten kuvamateriaali voi tulla osaksi opiskelu- ja työympäristöä ja miten kuvien avulla voidaan tukea oppijan yksilöllisiä tarpeita.

Mikä TUURA-hanke sitten on ja mitkä ovat sen tavoitteet? Hanketta esittelee Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtori Hanna Putkonen-Kankaanpää:

Ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat moninaisia, kuten missä tahansa oppilaitoksessa. Opiskelijoilla on erilaisia elämäntilanteeseen liittyviä pulmia: joillain on erilaisia vammoja, jotkut kärsivät mielenterveyden tai päihteiden käytön ongelmista, joillain on oppimisvaikeuksia, toiset tarvitsevat tukea kieli- tai kulttuurieroavaisuuksien vuoksi. TUURA – tukea urapolulle –hanke on luotu vahvistamaan erityisesti näiden opiskelijoiden opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia. Hankkeen aikana muodostetaan kokonaiskuva ohjaustarpeesta, tietoa levitetään kaikille korkeakouluille ja edelleen luodaan materiaalia ja toimintamalleja tukemaan opiskelijoita. 

Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden on yllettävä ammatillisiin tavoitteisiin, mutta matka ja polku ammattiin voidaan suorittaa monin eri tavoin. TUURA-hanke tuottaa muun muassa opiskelijoiden ohjaukseen tarkoitetun verkkokurssin. Niin tässä kuin kaikessa muussakin tuotettavassa sisällössä pyritään vastaamaan opiskelijoiden henkilökohtaisiin tarpeisiin. Yhtenä mahdollisuutena voidaan nähdä kuvien käyttö kommunikaation apuna.

TUURA-hankkeen toimijat ovat Tampereen ammattikorkeakoulu koordinoijana sekä Humanistisen ammattikorkeakoulun lisäksi Seinäjoen ja Hämeen ammattikorkeakoulu. Hanke on alkanut keväällä 2018 ja se päättyy jouluna 2020.

Johanna Eskelinen, Sari Kivimäki, Hanna Putkonen-Kankaanpää